dimecres, 14 de gener del 2015

LA REVOLUCIÓ VERDA : comença l'any amb energia verda


Aquests nadals m’ha caigut a les mans els llibre de Victoria Boutenko : “La Revolución Verde”. En aquest llibre l’autora posa sobre la taula les virtuts del consum de batuts de fruita amb plantes de fulla verda.  L’autora relata la seva experiència personal a través de la nutrició i com va anar fent un recorregut que la va portar a explorar la dieta vegetariana amb les seves diverses formes com ara el crudivorisme  (consum exclusiu d’aliments crus) fins arribar a descobrir els batuts verds com una alternativa dietètica.

Boutenko explica les dificultats que va experimentar en introduir-se en la dieta crudívora, ja que d’una banda era un alternativa que l’ajudava a guarir molts dels problemes de salut que ella tenia, però d’altra banda la conduïa a un estat de debilitament general i a una pèrdua de pes.

Aquestes dificultats la condueixen a iniciar un procés d’investigació que la porta a interessar-se per la dieta d’una espècie molt propera genèticament a la nostra : el ximpanzé (compartim un 99,4% del genoma).  A partir de conèixer com és la dieta d’aquesta espècie, descobreix la importància que té el consum de la fulla de les plantes, que seria la base de la seva dieta (entre una 25 i un 40% en funció de l’època de l’any). Aquesta troballa la porta a experimentar amb un dieta basada en el consum de batuts en els que mescla fruites amb una porció important de fulles de plantes (espinacs, enciam, aloe vera, api, bledes,...). El resultat de l’experiència és una dieta vitalitzant, en que l’autora soluciona molts dels problemes de salut que tenia i alhora evita el debilitament que li produïa la dieta a base d’aliments crus.  
Botenko destaca varis accions dels batuts verds en l’organisme:
-Alcalinitza l’organisme: el consum de fulla verda ajuda a tenir un PH sanguini equilibrat , en el punt òptim per a la nostra salut i d’aquesta manera combatre tots els efectes que es generen a partir de l’acidificació.
-Ajuda a mantenir el PH de l’estòmac en el punt adequat per a la seva funció. A diferència de la sang, que és lleugerament alcalina, el PH de l’estómac és molt àcid. Quan aquest PH no és suficientment àcid, la persona pateix una hipoclorídia que afectarà molt negativament a la seva capacitat per a digerir els aliments.   
-Aporta un porció molt important de fibra. Donat que es tracta de batuts, es conserva tota la porció de fibra de les plantes. La fibra té una funció molt important com a “camió de les escombreries” que arrossega  tot el rebuig que queda aturat en el trànsit intestinal.
-Aporta una porció important de clorofil·la (pigment de les fulles de les plantes). Aquesta substància té un efecte molt important: antioxidant, anticancerígena, energitzant, depurativa, redueix colesterol  i triglicèrids,  desodoritzant (mal olor de peus , aixelles, halitosi),...
-Aporta una porció molt important de vitamines i minerals. Aquests elements serien els reguladors dels processos de l’organisme. Quan no es trobem en el seu punt just, queden afectats tots els processos del nostre cos. Quan es restauren aquests  nivells, es poden guarir moltes patologies.

Després de llegir els llibre, m’ha semblat que l’aportació de Boutenko és força interessant per varis motius. Primer, perquè planteja la importància del consum de fulla verda a dintre de la dieta. Sovint, el consum de fulla verda queda relegat a un paper molt residual en la dieta. Segon, aporta una manera fàcil i plaent de consumir una quantitat important de fruites i verdures. De ben segur, que resultaria molt difícil el consum de determinades quantitats de fruites i verdures si no fos a partir dels batuts. Aquests permeten ingerir unes quantitats concentrades de vitamines i minerals i ofereixen un alternativa molt més interessant que la suplementació a través de comprimits.
La meva experiència, després d’uns dies de provar els batuts, és que son una molt bona font d’energia, i el que també és molt important, estan molt bons. Penso que pot ser una bona solució per aquells que senten que plaer + verdura és una combinació impossible.  
Us proposo una de les receptes del llibre. És la que he tastat i està força bona: 
-1 tassa de bledes
-1 tassa d’espinacs
-10 maduixes (amb les fulles incloses)
-1 poma
-1 plàtan
-1 mango pelat
-1 llimona exprimida
-2 tasses d’aigua 
Us caldrà una bona batedora per a obtenir una bona textura.  Jo ho he provat com a liquat i està força bo (tot i perdre els beneficis de la fibra).

També destaca l’autora la importància d’anar variant en les plantes consumides per a beneficiar-se de la diversitat de nutrients que aporta cada tipus de fulla i alhora no tenir problemes a causa del consum reiterat de certes substàncies alcaloides que la planta té com a autoprotecció.
Espero que us sigui interessant i que feu la prova. Si voleu començar aquest any amb un plus d’energia i vitalitat és una bona opció. 
P.D. Durant aquests dies s’estan fent les matrícules per als grups per deixar de fumar (al centre cívic Can Basté i al centre Raquis). Trobareu la informació en una entrada anterior del blog. Us agrairé que en feu difusió. 
BIBIOGRAFIA :
BOUTENKO, V. : La Revolución Verde. Ediciones Gaia. Madrid, 2012.



1 comentari:

  1. Tot i les meves reticències a probar-ho (Odio les bledes i les fulles verdes en general!!) haig de reconèixer que estan molt bons!!!

    M'ha encantat l'article!

    ResponElimina

ANIMA'T A DIR LA TEVA