Boutenko explica les dificultats
que va experimentar en introduir-se en la dieta crudívora, ja que d’una banda
era un alternativa que l’ajudava a guarir molts dels problemes de salut que
ella tenia, però d’altra banda la conduïa a un estat de debilitament general i
a una pèrdua de pes.
Aquestes dificultats la
condueixen a iniciar un procés d’investigació que la porta a interessar-se per
la dieta d’una espècie molt propera genèticament a la nostra : el ximpanzé (compartim
un 99,4% del genoma). A partir de
conèixer com és la dieta d’aquesta espècie, descobreix la importància que té el
consum de la fulla de les plantes, que seria la base de la seva dieta (entre
una 25 i un 40% en funció de l’època de l’any). Aquesta troballa la porta a experimentar
amb un dieta basada en el consum de batuts en els que mescla fruites amb una
porció important de fulles de plantes (espinacs, enciam, aloe vera, api,
bledes,...). El resultat de l’experiència és una dieta vitalitzant, en que
l’autora soluciona molts dels problemes de salut que tenia i alhora evita el
debilitament que li produïa la dieta a base d’aliments crus.
Botenko destaca varis
accions dels batuts verds en l’organisme:
-Alcalinitza
l’organisme: el consum de fulla verda ajuda a tenir un PH sanguini equilibrat ,
en el punt òptim per a la nostra salut i d’aquesta manera combatre tots els
efectes que es generen a partir de l’acidificació.
-Ajuda a mantenir el PH
de l’estòmac en el punt adequat per a la seva funció. A diferència de la sang,
que és lleugerament alcalina, el PH de l’estómac és molt àcid. Quan aquest PH
no és suficientment àcid, la persona pateix una hipoclorídia que afectarà molt
negativament a la seva capacitat per a digerir els aliments.
-Aporta un porció molt
important de fibra. Donat que es tracta de batuts, es conserva tota la porció
de fibra de les plantes. La fibra té una funció molt important com a “camió de
les escombreries” que arrossega tot el
rebuig que queda aturat en el trànsit intestinal.
-Aporta una porció
important de clorofil·la (pigment de les fulles de les plantes). Aquesta substància
té un efecte molt important: antioxidant, anticancerígena, energitzant,
depurativa, redueix colesterol i
triglicèrids, desodoritzant (mal olor de
peus , aixelles, halitosi),...
-Aporta una porció molt
important de vitamines i minerals. Aquests elements serien els reguladors dels processos
de l’organisme. Quan no es trobem en el seu punt just, queden afectats tots els
processos del nostre cos. Quan es restauren aquests nivells, es poden guarir moltes patologies.
Després de llegir els
llibre, m’ha semblat que l’aportació de Boutenko és força interessant per varis
motius. Primer, perquè planteja la importància del consum de fulla verda a
dintre de la dieta. Sovint, el consum de fulla verda queda relegat a un paper
molt residual en la dieta. Segon, aporta una manera fàcil i plaent de consumir
una quantitat important de fruites i verdures. De ben segur, que resultaria
molt difícil el consum de determinades quantitats de fruites i verdures si no
fos a partir dels batuts. Aquests permeten ingerir unes quantitats concentrades
de vitamines i minerals i ofereixen un alternativa molt més interessant que la
suplementació a través de comprimits.
La meva experiència,
després d’uns dies de provar els batuts, és que son una molt bona font d’energia,
i el que també és molt important, estan molt bons. Penso que pot ser una bona
solució per aquells que senten que plaer + verdura és una combinació impossible.
Us proposo una de les
receptes del llibre. És la que he tastat i està força bona:
-1 tassa de bledes
-1 tassa d’espinacs
-10 maduixes (amb les
fulles incloses)
-1 poma
-1 plàtan
-1 mango pelat
-1 llimona exprimida
-2 tasses d’aigua
Us caldrà una bona
batedora per a obtenir una bona textura.
Jo ho he provat com a liquat i està força bo (tot i perdre els beneficis
de la fibra).
També destaca l’autora la importància d’anar variant en les
plantes consumides per a beneficiar-se de la diversitat de nutrients que aporta
cada tipus de fulla i alhora no tenir problemes a causa del consum reiterat de
certes substàncies alcaloides que la planta té com a autoprotecció.
Espero que us sigui interessant
i que feu la prova. Si voleu començar aquest any amb un plus d’energia i
vitalitat és una bona opció.
P.D. Durant aquests
dies s’estan fent les matrícules per als grups per deixar de fumar (al centre
cívic Can Basté i al centre Raquis). Trobareu la informació en una entrada
anterior del blog. Us agrairé que en feu difusió.
BIBIOGRAFIA :
BOUTENKO, V. : La Revolución Verde. Ediciones Gaia.
Madrid, 2012.
Tot i les meves reticències a probar-ho (Odio les bledes i les fulles verdes en general!!) haig de reconèixer que estan molt bons!!!
ResponEliminaM'ha encantat l'article!