dimarts, 23 de desembre del 2014

12 MOTIUS PER DEIXAR DE FUMAR


Per aquells que penseu que l’any vinent podria ser l’any que en que deixareu de fumar, aquest article us interessa. Per a aquells que no sou fumadors, però teniu amics o familiars que si que ho son, els podeu ensenyar aquest article que potser els podrà ajudar.

Aquest article us presenta 12 motius que us poden servir per a deixar de fumar. De ben segur que no són els únics, i podria ser que sentíssiu que n’hi ha de més importants. És per això, que aquest article està obert a la vostra participació i als vostres comentaris. Al final us faré un parell de preguntes en les que espero que em pugueu ajudar.

Ara us proposo dotze motius, com les dotze campanades que donaran pas al nou any, com els dotze mesos de l’any en que molts deixaran de fumar. 

Comencem doncs:


1.-Per què deixar de fumar és un manera d’estalviar: Segurament no serà el més important, però pot tenir molt de pes. Potser us ajuda a visualitzar aquest estalvi el següent exercici. Un fumador que fuma un paquet diari de tabac ros podria estalviar:
-4 euros x 7 dies setmana = 28 euros (o un sopar en un bon restaurant)
-4 euros x 30 dies mes = 120 euros (o una habitació d’hotel un cap de setmana)
-4 euros per 365 dies l’any = 1460 euros  (o un viatge d’una setmana per Europa)
Si pensem en qui ha estat fumant durant  aquests darrers 20 anys (posant un mitjana de 2 euros paquet ja que el preu ha variat molt) = 14600 euros
Dóna per pensar, no?






 2.-Per què, deixar de fumar és una manera de sentir-te més lliure: Has sortit mai de casa un tarda de diumenge a l’hivern quan a fora feia fred i estava plovent perquè no podies esperar fins al dilluns per comprar un paquet de tabac? Quantes vegades aconseguir tabac ha passat per davant d’altres coses que són importants per tu?

Imagina’t per un moment que arriba algú que un bon dia comença a obligar-te a complir els seus desitjos una o més  vegades cada hora de la teva vida. A més, aquesta persona et demana que li regalis 30 euros cada setmana.  A més, aquesta persona no tindrà pietat de tu els dies que estiguis malalt, ja que també t’obligarà a fer allò que vol tot i sabent que et perjudica.  A algú així que li diries?






3.-Per què en el teu entorn cada vegada hi ha menys fumadors i et vas sentint més sol: Has acabat sortint tot sol a fumar al balcó en una reunió amb amics? Cada vegada són més les persones que abandonen l’addicció. La percepció del tabac ha canviat molt en aquests darrers vint anys i cada vegada els fumadors van trobant menys persones en el seu entorn amb les que compartir la seva addicció.




                   
                                       
4.-Per què el teu estat físic pot millorar molt: Alguna vegada has sentir l’ofec en pujar unes escales? Has sentit que et costa practicar l’esport que t’agrada per què el tabac t’ha restat forma física? Has patit un refredat que no s’acaba de curar mai i que t’acompanya durant tot l’hivern?

5.-Per què coneixes alguna persona que ha patit malalties greus a causa del tabac: Segurament aquest és un dels motius que més s’explota en les campanyes anti-tabac.  Saber el que el tabac ha fet a altres pot ser un motiu de pes però sovint tendim a pensar que aquests problemes els passen als altres i no  nosaltres. Sigui com sigui, és un motiu de pes.

6.-Per què la teva parella no fuma i no li agraden els petons que saben a fum: Pot semblar un motiu banal, però la barrera del fum pot afectar bastant a una parella. L’experiència de contacte íntim es basa també en elements instintius com ara la percepció de les olors. La olor del tabac es pot acabar convertint en un mur de Berlín.







7.-Per què no vols que el teus fills tinguin el teu exemple com a fumador: També pot ser un motiu poderós. En la mesura, que aquells que són pares, són també els referents per als seus fills, oferir el seu model com a fumador pot generar molt sentiment de contradicció. És molt difícil per als pares explicar als seus fills petits que tenen una conducta que perjudica la salut i que no fan res per a canviar-la .

Jo mai m’havia sentit tant incòmode com a fumador com la vegada que la meva neboda que tenia tres anys em va dir : tiet no fumis que se’t trencaran els pulmons.






 8.-Per què fumar envelleix: Cada vegada és més coneguda l’acció oxidativa del consum del tabac en el nostre organisme.  Potser una imatge que ajuda a pensar en que és l’oxidació, és pensar en un objecte de metall que ha format una capa d’òxid després de l’acció de l’aigua i la intempèrie. El consum, del tabac accelera el procés d’envelliment de la persona, com si acceleréssim el nostre comptador i féssim passar el nostre temps vital cada vegada més de presa.

9.-Per què fumar insensibilitza els nostres sentits : L’acció del fum sobre el nostre sistema respiratori té un efecte colateral bastant important en els nostres receptors olfactius. Quan s’abandona l’addicció al tabac s’obre un nou món d’olors. El menjar pot tenir una sabor diferent gràcies a la recuperació de l’olfacte.







10.-Per què no vols ser més una titella del negoci de les tabaqueres: El volum de negoci d’aquesta indústria és descomunal i la manera en que han construït els seu imperi té una ètica molt qüestionable. Durant molts anys van amagar  i negar informacions molt importants respecte als efectes del tabac per a perpetuar el seu negoci. Ara en l’actualitat, en un moment en que al primer món s’ha estès la consciència sobre el prejudici del tabac amb una reducció important en el consum, ja fa temps que s’ha iniciat una campanya per crear mercats en el tercer món i preservar el seu volum de negoci. 

Vols seguir finançant aquesta gent?



11.-Per què el consum de fum és una veritable barrera respecte a la vida:  L’acte de fumar compromet un del processos més fonamentals de la nostra vida: respirar. Quan respirem fem  l’acció d’intercanvi més bàsica. És la primera acció que fem quan venim al món: el primer plor  ens fa respirar i ens connecta amb la vida. A partir d’aquell instant, la vida necessitarà sempre d’aquest acte d’intercanvi bàsic.  Quan respirem fum estem comprometent aquesta funció, anem irritant cada vegada més el nostre sistema respiratori fins que acabem sentint que ens manca l’aire.  Quan això passa, és quan més conscients som de com el tabac compromet la nostra qualitat de vida.


12.-Per què deixar de fumar és un acte d’amor cap un mateix: Deixar de fumar és una de les decisions més importants que es poden prendre respecte a la pròpia vida. Implica guanyar poder sobre la pròpia salut i augmentar la pròpia autoestima.





Bé, ara venen dues preguntes amb les que us convido a participar en aquest article:
-Quins serien els tres motius que vosaltres valoreu com a més importants per a deixar de fumar?
-Hi han d’altres motius que vosaltres creieu que són importants i que no queden reflectits en aquest article?

Ja només em resta convidar a aquells que sou fumadors a que cerqueu els vostre propis motius i que convertiu aquest 2014 en el darrer any de la vostra història amb el  tabac.

P.D: Ja estan obertes les inscripcions pels tallers per a deixar de fumar :

  • A ON: centre cívic Can Basté (Passeig Fabra i Puig, 274-276, metro: Virrei Amat)
  • QUAN: comença al gener, cada divendres a les 17:45 (confirmar dia d'inici a la web de Can Basté)
  • DURACIÓ : 9 sessions d’hora i mitja durant 9 setmanes.
  • PREU: confirmar amb el centre cívic (tel 93 420 66 51)

  • A ON: centre d'osteopatia RAQUIS (c/Camèlies, 24, metro: Alfons X))
  • QUAN: comença al gener. Encara per confirmar el dia (segurament dijous a la tarda, 18:00) 
  • DURACIÓ : 5 sessions d’hora i mitja durant 5 setmanes.
  • PREU: confirmar amb el centre Raquis (tel 93 210 88 18)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

ANIMA'T A DIR LA TEVA