dimarts, 22 de desembre del 2015

AJUDES PER DEIXAR DE FUMAR: el com?



El ventall d’ajudes que poden ser útils durant el procés de deshabituació del tabac és força extens i és probable que vagin apareixent cada vegada nous recursos per a acompanyar aquest repte que per moltes persones és tan  difícil.

 

En primer lloc, no crec que aquestes ajudes puguin ser un substitut d’un procés a nivell psicològic que es fa imprescindible quan es vol prendre la decisió de deixar de fumar. Les ajudes serviran per acompanyar el procés de la deshabituació de cara a que la persona pugui viure la fase d’abstinència d’una manera el més serena i tranquil·la possible.

A qui parlaré d’algunes d’aquestes ajudes:

 

L’auriculoteràpia:

És un mètode que consisteix en tractar les alteracions físiques i emocionals a partir de l’estimulació de determinats punts pavelló auricular a partir de l’acció de varis instruments com ara: llavors, agulles, massatge, làser,...

La tècnica tindria els seus orígens en pràctiques que ja es desenvolupaven a la Xina i Egipte fa milers d’anys, però la seva construcció com a disciplina tal i com es coneix avui la devem al professor Paul Nogier durant el s XX.

En el cas concret que ens ocupa, des de l’auriculoteràpia s’ha anat desenvolupant una estratègia de tractament concreta per abordar el tractament de les addiccions. Es treballa estimulant una configuració de punts que contribueixen a pal·liar els efectes molestos del procés de deshabituació: l’ansietat, la irritabilitat i la compulsió.

 

Flors de Bach:

Les flors de Bach seran un recurs molt útil en el control de l’ansietat del procés de deshabituació.

Aquest sistema curatiu el inventar el Dr. Bach (nascut el 1883 a Birmingham, mort el 1936). Ell va ser metge cirurgià, bacteriòleg, patòleg i homeòpata.  Després de desenvolupar durant molts anys una important tasca en el terrenys de la investigació mèdica, va acabar treballant en un model propi de medicina.

Aquest model de medicina de tipus vibracional, situava la malaltia com un pertorbació energètica de la persona. El treball amb l’energia de l’individu a partir d’una sèrie de remeis obtinguts a partir de plantes i flors, buscaria portar a la persona a un estat d’equilibri que li permeti afrontar amb majors garanties la seva vida. Els remeis de Bach cerquen un treball en el nivell emocional de l’individu, que alhora repercuteix en el  nivell físic.

 

La nutrició:

La forma en que mengem pot ser un factor d’ajuda en procés de deshabituació. És bastant conegut el fet que quan es deixa el tabac es guanyen uns quants quilets. En certa manera, aquest fenomen es deu a dos fets:

En primer lloc,  l’estat de carència i privació que es sent durant les primeres setmanes, pot conduir a una major necessitat d’ingerir aliment, buscant en certa manera un efecte calmant i substitutori. És mes una necessitat psicològica que física ja que el que busquen és omplir un buit que sentim que el tabac ha deixat.

En segon lloc, des del punt de vista fisiològic, la manca de subministrament de la nicotina genera un alentiment del metabolisme, que contribueix a guanyar aquests quilets de mes.  Aquest efecte anirà remetent passat un temps, quan el nostre organisme s’hagi reequilibrat.

Per tot el que hem dit i per afavorir els processos d’eliminació de l’organisme, fer una dieta de tipus depuratiu serà molt adequat. D’aquesta manera tractarem els efectes que el tabac ha acabat generant en l’organisme:

-Sobrecàrrega dels òrgans d’eliminació:  fetge, pulmons, ronyons, pell,...

-Estrès oxidatiu (responsable dels processos d’envelliment).

 

La aromateràpia:

 Els olis essencials són un producte que s’extreu de diferents parts de la planta (fruit, resina, flor,...) a partir d’un procés de destil·lació i que presenta moltes qualitats terapèutiques a causa de l’alta concentració d’algunes substàncies.

Dels nostres 5 sentits, el sentit de l’olfacte és el que queda més perjudicat per la addicció al tabac. Una vegada es deixar el tabac poc a poc es va recuperant aquesta funció.

Hi han olis essencials (lavanda, menta, mandarina,...) que per les seves característiques ajuden durant el procés de deixar de fumar.

Ens poden ajudar de diverses formes: disminueixen l’ansietat, relaxen,  calmen el mal humor, disminueixen  les ganes de fumar, ajuden a treure la mucositat, obren els pulmons, desperten el sentit de l’olfacte,...

 

La fitoteràpia:

La fitoteràpia és la disciplina que fa servir les plantes administrades en múltiples formes (infusió, decocció, extractes, tintura, olis essencials, pastilles,...) per tractar els problemes en la nostra salut.

Com dèiem abans, el contacte que hem mantingut amb el tabac durant tots els anys en que s’ha mantingut l’addicció, implica una intoxicació sistemàtica amb varis contaminants.

Per tot això, durant el procés de desintoxicació serà interessant l’ús de plantes que permetin estimular les vies d’eliminació i també de plantes que aportin un efecte calmant per al control de l’ansietat.

Un exemple d’una  planta interessant en aquest procés és el kuzú, ja que ajuda a alcalinitzar l’organisme i tractar l’aparell respiratori.

 

Cal tenir en compte que l’efectivitat d’aquests recursos sempre està mediada per les diferències individuals. En el procés de deshabituació és important que cada persona prengui consciència d’aquells que li son més útils i eficaços. Una acció combinada d’alguns d’aquests recursos unida a un decisió ferma respecte a posar fi al consum del tabac són els dos factors que contribueixen a emprendre amb èxit el procés.

Si aquest article t’ha estat d’interès, comparteix-lo amb els teus amics fumadors i si ets fumador et convido a posar aquests recursos en pràctica en el proper taller que farem aquesta primavera.
A ON: centre d'osteopatia RAQUIS (c/Camèlies, 24, metro: Alfons X)
QUAN: comença el 30 de març, cada dimecres a la tarda (horari per concretar)
DURACIÓ : 6 sessions d’hora i mitja durant 6 setmanes
PER MÉS INFORMACIÓ:  xaviervilaplana@gmail.com


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

ANIMA'T A DIR LA TEVA