dimarts, 15 de desembre del 2015

DEIXAR EL TABAC: QUAN DECIDEIXES DECIDIR







És interessant observar la diferència que hi ha entre el moment en que s’inicia una addicció i el moment en que s’abandona.

 En la gran majoria dels casos en el moment de començar a fumar no hi ha un procés de presa de decisió.

El vull dir és que no hi ha un moment en que un esculli de forma conscient que serà un addicte al tabac durant els propers anys de la seva vida, no hi ha un moment en que un esculli que invertirà una  mitjana de 150 euros mensuals en tabac,  no hi ha un moment en que pensi  que perjudicarà la seva salut durant anys en detriment de la seva qualitat de vida, no hi ha un moment en que pensi que el tabac és convertirà en una de les seves prioritats en el seu dia a dia. 

Prendre una decisió conscient és quelcom ben diferent.  La decisió conscient és la que es pren després, quan s’ha passat per tot un procés de reflexió al voltant del que el tabac implica a la teva vida i es decideix a abandonar l’addicció tot i les dificultats . Es converteix en una decisió en el moment en que es  pren consciència dels elements que estan en joc,  que s’accepta allò que un sent que perdrà i s’aposta per allò que creu que es guanyarà.

És molt habitual el sensació que envolta l’addicció al tabac de que l’entrada ha estat molt fàcil i la sortida és extremadament difícil. Aquesta experiència és la que fa que el fumador es senti víctima d’una trampa. 

L’abandó del tabac demana  d’alguna manera  un acte de rebel·lió, de prendre consciència de que la situació que es viu realment no és ni desitjada, ni escollida i que hi ha la possibilitat d’escollir una opció diferent. Podríem entendre aquest acte de rebel·lió com un acte d’autoafirmació, en que s’abandona una posició de víctima per passar a assolir el paper de protagonista de la pròpia vida.

És en aquest punt, que pren pes la noció d’empoderament, entès com el procés pel qual es passa a assumir la responsabilitat de la pròpia salut, evolucionant d’un rol passiu receptor de recursos mèdics  cap un rol actiu en que un emprèn canvis en el seu estil de vida per a sentir-se millor.   

És per això que l’abandonament del tabac genera una inèrcia positiva que pot generar nous canvis en l’estil de vida. En el moment que un es sent capaç d’emprendre un canvi que considerava molt difícil passa  a sentir-se capaç de superar noves dificultats i assolir nous reptes.

Si fins ara  t’has sentit fumat pel teu tabac, tens ara una oportunitat per a sentir-te més protagonista en la teva salut i en la teva qualitat de vida. Decideixes decidir?




Impartiré el proper taller per deixar de fumar a:


    A ON: centre d'osteopatia RAQUIS (c/Camèlies, 24, metro: Alfons X)
    QUAN: comença el 30 de març, cada dimecres a la tarda (horari per concretar)
    DURACIÓ : 6 sessions d’hora i mitja durant 6 setmanes
    PER MÉS INFORMACIÓ:  xaviervilaplana@gmail.com







    Cap comentari:

    Publica un comentari a l'entrada

    ANIMA'T A DIR LA TEVA